Skip to content Skip to footer

Msgr. Massimiliano Palinuro’un Episkoposluk Arması

Episkoposluk arması, bazı değişikliklerle, Katolik Kilisesi’nin kiliseye dair müjdeleyici geleneğini izler: Haç; Hezekiel 9, 4’te bir kurtuluş simgesi olarak belirtilen Tau (İbrani alfabesinin son harfi, Assisili Aziz Fransua tarafından yazılarını imzalarken kullandığı, Haç’a benzemesi nedeniyle seçilmiştir) ile yer değiştirmiş ve kalkanın arkasına yerleştirilmiştir. Episkoposluk şapkasının (galero olarak adlandırılır) her iki tarafında altışar tane olmak üzere episkoposluk düzenine atıfta bulunan, toplam on iki yeşil püskül yanlardan sarkmaktadır.

Kalkanın içindeki simgeler, sonda “In Cristo (Mesih içinde)” her şeyi bağlayan mavi bir zeminle ikiye ayrılmıştır. 

Solda yer alan güneş, Peygamber Malaki (Malaki, 4, 2) tarafından yukarıdan geleceği haber verilen, adalet güneşi olan (Luka, 1, 78 79) Mesih İsa’yı simgeler ki Noel hazırlığında ana Nakarat olarak söylenir. Ters dönmüş haç, şehitliğin ve Sevgi ile yöneten Roma Kilisesi episkoposu Havari Petrus’un
tahtının simgesidir.

Sağ tarafta sekiz köşeli yıldız Tanrı’nın Annesi, denizin yıldızı ve oğlu Mesih İsa’ya doğru yol gösteren sabah yıldızı Meryem’i temsil eden ikonografik geleneğin simgesidir.

Çapraz haç (x şeklinde) Petrus’un kardeşi ve “ilk
çağrılan” (Bk. Yu. 1, 40) olarak tanınmış ve Konstantinopolis (hâlihazırda İstanbul) Grek Ortodoks Kilisesi’nin koruyucu azizi olan Aziz Andrea’nın şehitliğini simgeler.

Aşağıda, ortada: köprü, üçlü bir anlam simgelemektedir:

1 İki kıtayı birleştiren İstanbul şehrinin simgesi.

2 Hristiyanların ve tüm ulusların birliği için kişisel taahhüt ve İstanbul Kilisesi’nin taahhüdü.

3 Benim anavatanım Meksika’da, geldiğim Cortazar şehrinde, şehri ve kırsal bölgeyi ayıran Rio Laja nehrinin üstündeki küçük köprüyü simgeler.

Tümü: Bu simgeler, episkoposluk görevinin bir bütün olarak Tanrı’ya sunulduğu bir kupa biçimi içinde toplanmıştır. Doğanın sembolizmi: Güneş, yıldız ve su, Tau ile birlikte Fransisken geleneğine göre Yaratılış tarafından Tanrı’ya övgüyü hatırlatmaktadır.

UNUM IN CHRISTO

Episkoposluk sloganı, Havari Aziz Pavlus’un Romalılara Mektubu’nun Latince metninde yer alan “Çok sayıda olan bizler de Mesih’te tek bir bedeniz ve birbirimizin üyeleriyiz” (Romalılara, 12, 5)’ten alınmıştır.