Papa Franciscus Hazretlerinin Papalık görevinin başlangıcının 11. Yıldönümü, 28 Şubat 2024 günü, saat 18:00’da, Saint Esprit Katedral Kilisesi’nde, Vatikan Devlet Bakan Vekili Monsenyör Paul R. Gallagher’in yönetttiği Kutsal Ayin’le kutlandı. Kutsal Ayin’de Vatikan’ın Türkiye Büyükelçisi Mons. Marek Solczyński de hazır bulundu. Kutsal Ayin’e İzmir Metropolitan Başepiskoposu Mons. Martin Kmetec, Türkiye Katolik Ermenileri Başepiskoposu Kerabaydzar Levon Boğos Zekiyan, Türkiye Keldanileri Başepiskoposu Monsenyör Sabri Anar, Mons. Ramzi Garmou, Anadolu Havarisel Vekilliği Yardımcı Episkoposu Mons. Antuan Ilgıt, Türkiye Katolik Süryanileri Episkopos Vekili Mons. Orhan Çanlı, Ekümenik Patrik I. Bartholomeos ve Türkiye Ermenileri Patriği II. Sahag Maşalyan ile birlikte rahipler, rahibeler ile birlikte İstanbul’daki Katolik cemaati de katıldı.
Ayin İstanbul Latin Katolik Havarisel Vekili Monsenyör Massimiliano Palinuro’nun konuşması ile başladı. Monsenyör Massimiliano:
“İstanbul ve tüm Türkiye’deki, her rütbeden Katolik cemaati mensupları, Papa Francesko Hazretlerinin, Aziz Petrus’un Kürsüsündeki on birinci yılı vesilesi ile Rab’be sevinç dolu şükranlarını sunuyorlar” diyerek başladı. Görev yaptığı döneme damga vuran savaşlar, pandemi ve diğer zorlukları hatırlattı. Mons. Palinuro, “Papa Francesko’yu bizlere Papa olarak verdiği için Rab’bi övüyor ve yüceltiyoruz. O’ndan, Kutsal Papa Hazretleri’nin Rab’bin isteğini tamamen yerine getirsin diye evrensel Kilise’nin rehberliğini sürdürmesi için uzun bir ömür ve sağlık bahşetmesini diliyoruz” dedi.
Ekselansları Mons. Paul Gallagher, vaazına ayine katılan dini ve sivil otoritelere teşekkür ederek başladı
“On yıl önce bu katedralde Papa Franciscus vaazında şöyle dedi: “Kilise ve diğer Kiliseler ve kilise cemaatleri Kutsal Ruh tarafından yönlendirilmeye izin vermek ve daima açık, uysal ve itaatkâr olmak için çağrılmıştır. Kilise’ye uyumu getirecek olan odur” (Papa Hazretleri Franciscus’un Türkiye Apostolik Ziyareti – İstanbul Kutsal Ruh Katedrali’nde Kutsal Ayin, 29 Kasım 2014). Azımsanamayacak kadar zorlu mevcut uluslararası konjonktürde, Papa’nın uzun süredir parça parça üçüncü dünya savaşı olarak tanımladığı uluslararası bağlamda bizler, Kutsal Ruh tarafından götürülen, O’na direnme ayartmasına karşı koyan gerçek Hristiyanlar olmaya öncelikle çağrılmış bulunuyoruz. Kutsal Ruh’un plan ve tasarılarımızı bozduğunu, Kilise’yi ileri taşıdığını biliyoruz. Çünkü Kilise çeşitlilik içinde birliktir.
Ümidin Annesi Meryem’e hepinizi ve Paskalya’ya doğru yolculuğunuzu emanet ediyorum. Oğlunu Haçın altına kadar takip eden Meryem, Papa Franciscus ile birlikte hepimize “hizmet edilmeye değil, hizmet etmeye ve canını birçokları uğruna fidye olarak vermeye gelen” Kişi’nin sadık öğrencileri olalım diye yardım etsin. Âmin. “
Ayin sonunda Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Mons. Sahag Maşalyan günün anlamına ithafen bir konuşma yaptılar.